Innholdet på denne siden krever en nyere versjon av Adobe Flash Player.

Get Adobe Flash player

En kort historie om tregulvet

Ifølge “The Elements of Style” Wikipedia manglet det fortsatt et tregulv i første etasje av de fleste europeiske hus så sent som i 1625. De fleste husene hadde slått jordgulv. Noe som krevde at besøkende måtte tørke av skoene sine på en dørmatte for å bevare det naturlige gulvet fra å bli møkkete eller støvete avhengig av været. Den andre etasjen, hvis de hadde råd til en, hadde noen ganger 2 fot breie planker av eik eller alm til plankegulvet.floor_scrapers

Det var ikke før Barokkens tid (1625-1714) at tregulv ble eksklusivt, hvor det startet med de franske fiskebeinsmønsteret og konge/rute mønsteret. Ilustrasjonsrike 3D design ble gjort fra hånden, kuttet og beiset i kontrastrike farger på parketten. Overflaten ble deretter skrapet for hånd, skurt med sand, beiset og polert. Disse gulvene ble bare funnet i de mest velstående og kongelig hjem i sin tid. Noen av kjøpmanns klassen skulle imitere dette gulvet ved å male et planke gulv med design, men få av disse etasjene overleve til i dag.

Den store overflod av tre i Nord-Amerika brakte felles bruk av plankegulvet i hovedetasjen under kolonitiden (1607-1780). Amerikanerene kunne endelig gå vekk fra jord og leire gulv og nyte elastiteten og varmen av tregulv.

Disse gulvene var ikke pusset eller ferdig behandlet, men fordi de var laget av langsom voksende furu, ble de bare glatt polert ved hjelp av føttene til generasjoner av kolonister.

Innen tidlig 19. århundre ble det mer vanlig med mønster parkett, men bare i de rikeste hjem.

Mer om historien kommer snart!

Kommentarer er stengt.